twitter

REFESTICON pozicioniran i na crnogorskoj i na evropskoj kulturnoj mapi (video)

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON za kratko vrijeme uspio je da se istakne na kulturnoj mapi bjelopoljskih festivala i sada stoji rame uz rame sa manifestacijama koje imaju čak i višedecenijsku tradiciju, kaže osnivač jedinog festivala fantastike u Crnoj Gori, Dragić Rabrenović.

Gostujući u emisiji “Kulturna mapa”, Radija Bijelo Polje, Rabrenović je rekao da se REFESTICON ističe na samo na lokalnoj i nacionalnoj kulturnoj mapi, već i regionalnoj i evropskoj.

“REFESTICON je kao regionalni projekat zavrijedio pažnju kako naših sugrađana, tako i šire crnogorske javnosti, a značajno mjesto zauzima i na mapi regionalnih i evropskih manifestacija. O tome svjedoči i to što je REFESTICON dio zajednice evropskih konvencija festivala fantastike, štonam daje za pravo da kažemo da smo uspjeli da skrenemo pažnju na sve ono što se radi u Crnoj Gori kada je u pitanju fantastika”, kazao je Rabrenović.

Iako je prije osam godina počeo pomalo stidljivo, Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, čija je realizacija povjerena Lokalnom javnom emiteru Radiju Bijelo Polje, već na samom startu dobio je veliku podršku partnerskih festivala iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Srbije.

“Tada smo stvorili mrežu festivala, koja se neprestano širi. Ta mreža sada okuplja brojne festivale iz bivše Jugoslavije, a kao takva kulturna zajednica zapaženi smo i na evropskom, ali i svjetskom nivou. To potvrđuje i naša nominacija za organizaciju evropske konvencije – Eurocon za 2025. godinu. Biti domaćin i organizator evropske manifestacije koja traje vise od 50 godina zaista bi bila velika čast za našu Crnu Goru i naravno naše Bijelo Polje, a mi ćemo sve učiniti da to i ostvarimo”, istakao je Rabrenović u emisiji “Kulturna mapa”.

Osnivač REFESTICON-a kazao je i da je ova manifestacija uspjela da poruši sve granice, poveže ljude, države, kulture, ali da i iznjedri veliki broj književnika.

“Čini mi se da smo našu misiju, odnosno misiju REFESTICON-a, već ostvarili. Oživljavanjem tema iz prošlosti uspjeli smo da doprinesemo valorizaciji i očuvanju kulturne baštine naše zemlje, ali i da pokažemo da imamo neku zajedničku prošlost koja spaja sve zemlje regiona. Uspjeli smo da izbrišemo te granice koje su postojale u našim glavama, da pokažemo da samo ujedinjeni možemo stvarati bolju budućnost za nove generacije, a svi težimo tome da se pridružimo toj evropskoj porodici. Takođe, pokretanjem određenih tema doprinijeli smo razvoju književne fantastike, podstakli smo ljude da čitaju i pišu. Objavili smo čak sedam refestikonskih zbirki priča autora iz Crne Gore i regiona, kao i jednu zbirku priča učenika iz crnogorskih škola, a izdavačku produkciju smo obogatili objavljivanje još pet knjiga. REFESTICON stvara nove pisce, već imamo novu plejadu crnogorskih književnika, priče njih skoro 30 su objavljene u našim zbirkama i naravno na tome se na zaustavljamo, zato smo od prošle godine uključili i učenike iz naše države”, poručio je predjsednik Organizacionog odbora REFESTICON-a. 

Rabrenović je napomenuo da su tokom prethodnih godina u okviru projekta REFESTICON realizovali brojne serijale emisija, te da je pokrenut i sajt refesticon.com, koji donosi sve ono najaktuelnije iz cijelog svijeta, a tiče se umjetnosti i kulture.

A iako je REFESTICON svoje osmo izdanje, posvećeno drevnim Ilirima, trebao da doživi još u junu, zbog epidemiološke situacije je odložen, pa će najvjerovatnije biti održan u decembru uz poštovanje mjera NKT-a.

“Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji mi u kontinuitetu radimo na realizaciji projekta REFESTICON 2020. Trenutno se emituje čak pet serijala i to Sound track REFESTICON, Flash REFESTICON, Fantastične priče, Zmajevi dolaze, kao i serijal Putevima Ilira, a nedavno smo emitovali niz emisija u kojima smo ugostili organizatore srodnih i partnerskih festivala, kao i eminentne pisce fantastike. Kao kruna svih tih aktivnosti u decembru će se održati osmi festival, u onom formatu u kojem će to biti moguće zbog situacije sa virusom korona. Mi smo svakako spremni i već sada moram najaviti da će biti objavljeno čak osam knjiga, koje su produkt REFESTICON-a, ali i još jednog projekta, koji realizuju naši partneri, Akademija društvenih nauka, Muzej grada Zenice, biblioteka “Slovo iz Lapova” i kotorski Centar za kulturu. Ovoga puta su nas povezali Iliri, tako da ćemo zahvaljući istoriji i umjetnosti dodatno ojačati veze među zemljama Zapadnog Balkana”, naveo je osnivač jedinog festivala fantastike u Crnoj Gori i koordinator projekta REFESTICON 2020.

Projekat REFESTICON realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizatori su NVO Akademija društvenih nauka i JU Ratkovićeve večeri poezije. Pokrovitelji festivala su Opština Bijelo Polje i Ministarstvo kulture Crne Gore.                                                                                         

                                                                                                                                              

                                                                                                                      

                                                                                                                                                                                           

 AUDIO SNIMAK EMISIJE                                                                                                     

                                                                                                                                       

Autorka: Sanja Dulović                                          

Foto i video: Vladimir Jelić                                                                                          

Audio obrada: Sanida Kajević