twitter

Mladi iz Bijelog Polja na radionicama stvaraju književna i likovna djela o drevnim Ilirima

U Bijelom Polju su u toku radionice stripa i kreativnog pisanja u sklopu projekta ''Iliri - zajednička baština'', koji je finansijski podržao Fond za Zapadni Balkan (Western Balkan Fund).

Kako je saopšteno cilj je da se mladi upoznaju sa istorijom i kulturnom baštinom regiona i podstaknu da se bave umjetnošću kroz književno i likovno stvaralaštvo. Nosilac i organizator u Crnoj Gori je NVO Akademija društvenih nauka, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine Muzej grada Zenice, iz Srbije Biblioteka ''Slovo'' iz Lapova i Kulturni centar ''Nikola Đurković'' iz Kotora.

 

Organizatori ovog međunarodnog projekta navode da na besplatnim radionicama, koje se održavaju u Kući Rista Ratkovića, uz poštovanje propisanih mjera, učestvuje po 20 polaznika, te da su predavači istaknuti stručnjaci iz ovih oblasti. Projektne aktivnosti je u ime organizatora predstavio Dragić Rabrenović, koji je govorio o značaju saradnje država i naroda u regionu, kao i edukaciji mladih i podsticanju za bavljenje kreativnim zanimanjima. O prošlosti Balkana, drevnim ilirskim plemenima, načinu života, borbi sa Rimljanima i njihovim vladarima, govorio je profesor istorije Boban Šestović.

Kako je saopšteno na radionici stripa, koja se realizuje za učenike osnovnih škola, predavač je profesor likovne umjetnosti Sead Kajabegović, akademski slikar iz Bijelog Polja. Dodaje se da će polaznici imati priliku da na temu drevni Iliri kreiraju sopstveni strip koji će biti prikazan na zajedničkoj izložbi i objavljen u knjizi koja se priprema u saradnji sa učenicima iz Zenice i Lapova.

 

Sa druge strane polaznici radionica kreativnog pisanja su učenici srednjih škola koji se spremaju za stvaranje kratke priče. Navodi se da je predavač Kemal Musić, pisac i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, te da je cilj da se učenici upoznaju sa osnovama pripreme i realizovanja ideje, kao i da će najbolje priče biti objavljene u knjizi za koju je raspisan konkurs za srednjoškolce iz cijelog regiona.

Predstavnici Akademije društvenih nauka ističu da se ove aktivnosti sprovode u saradnji sa organizatorima projekta REFESTICON 2020, čiji je realizator Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizator JU Ratkovićeve večeri poezije, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Crne Gore. U saopštenju se navodi da će se izložba stripova i promocija zbirke Drevni Iliri, organizovati u decembru na osmom Regionalnom festivalu fantastične književnosti u Bijelom Polju, a naredne godine u Zenici, Lapovu i Kotoru.

                                                                                                                     

 

Izvor i foto: Akademija društvenih nauka                                                                                                   

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                          

Redakcija portala Refesticon                                                                

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.