twitter

Održano autorsko veče “Svijet varki i iluzija“ književnice Dragane Kršenković Brković

Autorsko veče “Svijet varki i iluzija“ književnice Dragane Kršenković Brković održano je sinoć (1. oktobar) u Muzeju grada Perasta.

Direktorka Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor mr Slađana Mijanović imala je uvodnu riječ, dok je književnik Miraš Martinović istakao kako je Dragana Kršenković Brković ozbiljan pisac, a njen roman i pripovjetke ozbiljna djela.

“Ako neko piše najbolje u zemlji i regionu, onda je to Dragana Kršenković Brković. Postoje knjige koje bude pažnju i strast, a među Draganinim djelima neka su upravo takva. Njena priča jednostavno teče kao bistra voda u kojoj se sve vidi, sve je jasno i providno. Mnogo je istorijskih romana napisano i istorijskih novela i ljudi su se držali istorije. Držali su se istorije oni koji su bili malog dara, a veliki umjetnici rade mimo istorije. Drže se istorije kao okvira, ali rade svoj posao – stvaraju umjetnost. Dragana je izmislila ovu knjigu, ali ona je toliko stvarna da je stvarnija od stvarnosti. Ona se prepoznaje u ovom vremenu, ali prepoznavaće se u mnogim vremenima i nalaziće svoje čitaoce”, ocijenio je Martinović, posebno se osvrćući na “Atelansku igru”. 

Ovaj roman, koji je pisan tri godine, fikcija je, ali sa tri stvarna lika, kazala je sama autorka.

“Ja sam krenula u ispitivanje uzroka. Atelanska igra je pozorišni pojam. To je farsa. To su oblici pozorišnog pričanja priče. Atelanska igra razvila se iz ideje da napišem priču o odnosu umjetnika i vlasti. Krajem sedamdesetih i osamdesetih godina umjetnici su imali važnu ulogu u društvu, uključivali su se u nešto što je umjetničkom biću nedopustivo. Ja sam odlučila da svoje stavove ne iznosim preko kolumni i javnih nastupa. Pretočila sam ih u roman”, objasnila je Kršenković Brković.

                                                                                                                         

 

Izvor: Instagram Muzeji Kotor

Redakcija portala Refesticon                                                                                                                                                                                                     

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                                                                                                   

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.