twitter

Organizatori REFESTICON-a govorili na Prvoj međunarodnoj onlajn diskusiji o fantastici

Ogranizatori Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja, predstavili su projekat i govorili o fantastici u Crnoj Gori, na Prvoj međunarodnoj onlajn diskusiji ’’Fantastika danas na Balkanu’’, koju je juče organizovalo udruženje Galaxy 42, iz Ruminije.

U ovom panelu koji je trajao više od dva sata su učestvovali i predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Andrijana Rabrenović, v.d. direktora Radija Bijelo Polje je u ime realizatora projekta predstavila aktivnosti koje se sprovode tokom godine počev od radijskih serijala, preko izdavačke djelatnosti i informativnog veb portala, do festivala koji okuplja partnere i najznačajnije autore fantastike iz regije i šire. Ona je predstavila ovogodišnju temu festivala ilirsko kraljevstvoi napomenula da je značajno što se na konkurs mogu prijaviti afirmisani pisci iz okruženja, ali i učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore. 

Osnivač festivala Dragić Rabrenović je podsjetio da je ideja ponovnog ujedinjavanja regije kroz kulturu i fantastičnu književnost u osnovi projekta i da su neki od ciljeva očuvanje kulturne baštine Crne Gore, valorizacija istaknutih književnika i afirmacija mladih stvaralaca. Rabrenović je istakao da Crna Gora ima dugu tradiciju legendi, mitova i bajki i izdvojio Čeda Vukovića, Milenka Ratkovića i Slobodana Vukanovića kao začetnike moderne fantastike kod nas i dodao da su u sedam festivalskih zbirki objavljene priče 27 autora iz ove države. On je posebno naglasio da za projekat dobijaju podršku Opštine Bijelo Polje i Ministarstva kulture Vlade Crne Gore.

 

Moderator ove diskusije Darius Hupov, organizator SF/F Filmskog festivala Galaktik imaginrium, se zahvalio predstavnicima iz sedam država što su prepoznali značaj povezivanja i saradnje koja je ostvarena već u prvoj diskusiji.On je predložio da se u narednom periodu može raditi na pripremi konvencije koja će okupiti sve države Zapadnog Balkana. Hupov je posebno istakao kako je na festivalu u Bijelom Polju vidio odličnu saradnju umjetnika iz svih država bivše Jugoslavije i izrazio uvjerenje da se nešto slično može napraviti uključivanjem većeg broja država koje imaju sličnu prošlost i zajedničku budućnost.

 

Predstavnici Hrvatske u ovoj diskusiji Igor Rendić i Antonija Mežnarić su predstavili bogatu scenu festivala i konvencija i izdavačku djelatnost u toj državi. Oni su posebno govorili o fantastici u književnosti, filmu i stripu, ali i predstavili sve popularniji trend kospleja i LARP igrara, odnosno kostimiranja i igranja uloga iz omiljenih filmova i serija. Posebno su se osvrnuli na filmsku produkciju koja se bavi ovim žanrom, ali i na brojne ilustratore iz te države koji su svjetski poznati stvaraoci. Rendić i Mežnarić su najavili da će se početkom oktobra u Rijeci održati Eurocon, pod nazivom Futuricon.

 

Miloš Petrik pisac iz Beograda je govorio o korijenima naučne fantastike u književnosti Srbije koji sežu u 19. vijek istakavši aktivnosti udruženja Lazar Komarčić, koje je i dobilo ime po utemeljivaču žanra na ovim prostorima. Govoreći o sceni istakao je da samo u Beogradu postoje festivali književnosti i filma, ali i konvencije,te da je fantastika sve popularnija širom Srbije. Od pisaca je osim Zorana Živkovića, kao dobitnika svjetske nagrade za fantastiku, posebno istakao djela Gorana Skrobonje, Aleksandra Tešića i Dejana Stojiljkovića.

 

Predstavljajući scenu u Bosni i Hercegovini spisateljica iz Sarajeva, Alma Zornić, je takođe izdvojila neke od pisaca za koje smatra da su značajni za razvoj fantastike u toj državi, među kojima su i Adnadin Jašarević, inače organizator festivala Tragovima bosanskog kraljevstva iz Zenice, kao i Anto Zirdum organizator festivala SCAVACON iz Viteza. U ospežnoj prezentaciji predstavila je i mlade pisce čije se priče objavljuju u zbirkama širom regiona među kojima su pored nje Vedrana Čolić i Sanela Pirnanić.

 

Organizator Festivala fantastične književnosti iz Celja, Bojan Ekskelenski, je govorio o trenutnoj situaciji u Sloveniji i uspješnoj saradnji sa partnerima iz okruženja. Napomenuvši kako društvo pisaca aktivno funkcioniše, dodao je da se redovno objavljuju fanzini posvećeni žanru fantastike. Ekskelenski je govorio da se sve više pisaca u toj državi zanima za ovaj književni žanr, kao i da su u toku pripreme za treće izdanje festivala.

 

Učesnik onlajn diskusije iz Velesa, Dimitrij Mihajlovski, je istakao da Makedonija od početka formiranja udruženja za fanastiku u Jugoslaviji ima svoje predstavnike. Tako je napomenuo da još 1986. godine ta država ima konvenciju fantastike i brojne istraživače, pisce i ljubitelje ovog žanra.Mihajlovski je istakao da se se redovno objavljuje časopis za naučnu fantastiku, kao i da se održava ljetnja škola i kursevi pisanja.  

 

Predstavnike iz Ruminije je interesovalo na koji način sarađuju danas bivše države Jugoslavije kada je u pitanju kultura i književnost, da li se prodaju knjige te da li država ili neki fondovi daju podršku i finansijsku pomoć za održavanje festivala i konvencija o kojima su imali priliku da slušaju. Neki od njih su izjavili da mnogi građani Rumunije prihvataju sve države u regionu kao bliske i da su decenijama unazad upoznati sa muzikom i tradicijom ovih prostora. Tako su neki od zaključaka bili da je neophodno uključivanje još država i što veća saradnja na konkretnim aktivnostima u cilju razvoja kulture i evropskih vrijednosti.

 

 

Tekst i foto: Redakcija portala Refesticon                                                                                                                                                                                                          

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                                                                                                                                                                                                                                                                          

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.