twitter

Uspješno održana prva online hrvatska konvencija SFeraKORon

Globalna pojava virusa korona odložila je i najveću i najstariju hrvatsku naučno-fantastičnu konvenciju SferaKon, ali organizatori te manifestacije odlučili su da ljubiteljima SF-a i fantastike poklone prvu online hrvatsku konvenciju SFeraKORon.

Predavanja eminentnih stručnjaka, mini radionice, kvizovi, ali i rasprava o stanju SF-a u Hrvatskoj, obilježili su prvu online konvenciju posvećenu fantastici i fantastičnoj književnosti.

Gostujući u emisiji „Bestseller Refesticon“, Radija Bijelo Polje, Dejan Franković iz organizacionog tima SFeraKORonAa istakao je da su jako zadovoljni, s obzirom da su prvi put organizovali online konvenciju.

„Kako bi našim fanovima i pratiocima nadomjestili taj nedostatak zbog odlaganja SFeraKona, organizovali smo online konvenciju SferaKORon, koja je prva takva koju smo mi organizovali, ali ujedno i prva takva u Hrvatskoj. Zaista jedno jako zanimljivo iskustvo, a s obzirom da je to novi format druženja, odnosno učestvovanja na konvenciji, naučili smo bitne lekcije i mislim da smo dali fanovima ono što im je bilo potrebno da „prežive“ do jeseni kada će nadamo se biti organizovan SFeraKon onako kako je bilo i planirano“, istakao je Franković.

Kako je rekao, nije bilo lako upustiti se u organizaciju jedne ovakve konvencije, naročito što nijesu imali previše vremena za njenu pripremu.

„Bio je potreban i jedna određe stepen hrabrosti, prije svega zbog tehničkih poteškoća na koje smo računali da bi se mogle dogoditi, ali srećom ih nije bilo. Sa druge strane, uvijek je i lakše biti prvi koji nešto radi, jer se zapravo i nemate sa kim takmičiti“, dodao je Dejan Franković.

Govoreći o programu prve online konvencije SFeraKORon, Franković je istakao da su uspjeli virtuelnim posjetiocima da ponude kvaliteta sadržaj.

„Predavanjima o kugama koje su nas pogađale tokom istorije napravili smo osvrt i na aktuelnu situaciju i pojavu virusa korna, jer smo upravo zbog toga i organizovali sve ovo. Ali nam je bio prioritet da ljude udaljimo od svakodnevnih briga i problema. Uzimajući to u obzir kontaktirali smo neke goste koji su bili sa nama na ranijim izdanjima SFeraKona da nam ustupe neke njihove sadržaje ili snime neka pradavanja za našu onlie konvenciju, kako bi u različitm SF sadržajima, bilo iz popularne nauke, naučne fantatsike, filmova, književnosti, mogli da uživaju svi naši fanovi. Pokušali smo im približiti onaj osjećaj naše konvencije, bez želje da ih pretjerano opterećujemo“, rekao je jedan od organizatora SFeraKORona.

On je kazao da su svi gosti-predavači rado prihvatili poziv za učešće.

„Rekacije su bile odlične, svi su bili oduševljeni i srećni što mogu dati svoj doprinos. Skoro svi gosti, odnosno predavači, koje smo kontaktirali su se odazvali našem pozivu, ustupili nam sadržaje, nove ili od ranije, tako da smo zaista imali šta ponuditi posjetiocima, odnosno pratiocima naše prve online konvencije i pružiti im kvalitetan programa tokom ta dva i po dana koliko je i trajala konvencija“, istakao je Franković.

Zadovoljni su, kako je naveo, i ljubitelji SF-a.

„I reakcije publike, odnosno pratilaca su jako pozitvne, ali naravno da je bila manja posjećenost nego na pravom SFeraKonu. Oni koji su inače redovna publika SFeraKona bili su i najaktivniji, a najposjećenija su bila predavanja i postavljanje pitanja predavačima koji su odradili neku temu na zanimljiv način“, naveo je Franković, napominjući da će skoro sav materijal koji je bio predavačkog tipa biti dostupan na youtube kanalu SFeraKona.

On je istakao da je rasprava o hrvatskom SF-u česta tema SFeraKOna, pa negdje je bilo i za očekivati da će se o tome govoriti i na SFeraKORonu.

„Mogli smo čuti mišljenja pisaca SF u Hrvatskoj, mišljenja urednika i izdavača, ali i publike. Stvar je u tome da se razlikuju interesi svake od tih grupa i zapavo je problem što je Hrvatska relativno malo tržište gdje relativno mali broj ljudi čita SF i onda postaje problem biti karijerni pisac SF-a. Naravno, tu smo uvijek mi vjerni fanovi koji pratimo SF bilo u književnom, video ili nekom drugom obliku“, podvukao je Franković.

Iako je prije dva vikenda rebao da se održi SFeraKon, on je odložen za jesen, te će najvjerovatnije u oktobru doživjeti svoje 42. izdanje.

„Društvo SFERA će se apsolutno potruditi da svima koji dođu na SferaKon pruži autentično i potpuno sferakonsko iskustvo.   Očekujemo da ćemo imati i dalje počasne goste koje smo ranije najavili, a to su Aleksandar Žiljak, koji je eminenti hrvatski pisac SF-a, Stiv Džekson koji je poznat kao dizajner društvenih igara i Quee the Cosfailer cosplayerica iz Slovačke. Tako da uopšte ne sumnjam u kvalitet program 42. SSeraKona uprkos cijeloj situaciji“, zaključio je Dejan Franković.

Serijal emisija “Bestseller Refesticon” emitujemo u susret VIII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON.                                                                                                                           

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE                                                                                                                                                                                                                                                                       

 Autorka: Sanja Čujović                                                                                                                                                                                                                                                                          

Foto: parentium.com                                                                                                                                                                                                                                                                              

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.