twitter

Vulićević: REFESTICON dokazao da knjige povezuju ljude (audio)

Regionalni festival fantatsične književnosti REFESTICON dokazao je da knjige povezuju ljude, odnosno da umjetnost i stvaralaštvo ne poznaju granice, kazala je književnica iz Srbije Danijela Vulićević.

Gostujući u emisiji „Bestseller Refesticon“, Radija Bijelo Polje, Vulićević je istakla da je prepoznajući značaj REFESTICON-a i cijeneći napore organizatora da povežu region i doprinesu popularizaciji fantastike, odlučila da i ove godine pošalje priču na refestikonski konkurs.

Nedovoljno istražena istorija ilirske civilizacije zaintrigirala je ovu književnicu iz Srbije, koja već piše priču o drevnom narodu koji je nastanjivao prostore današnjeg Balkana.

„Tema ovogodišnjeg REFESTICON-a pod nazivom „Ilirsko kraljevstvo“  je jako inspirativna, široko postavljena,  tako da svim stvaraocima pruža velike mogućnosti za stavranje novih i drugačijih priča o Ilirima. Nakon što sam prethodne dvije godine učestvovala na konkursima, odlučila sam da to učinim i ovaj put, jednim dijelom i zbog same teme, jer postoje brojne legende o Ilirima, a i morate istraživati da bi odgovorili na konkurs. U biblioteci sam pronašla knjigu Iliri i Tračani  Dragoslava Srejovića, pa sam je pročitala kako bi mi bilo lakše da otpočnem prču. Zahvaljući istraživanju došla sam i do novih saznanja, a najviše me iznenadilo to što su još u 18. vijeku i početkom 19. svi narodi na teritoriji Balkana krenuli da se bave istražiavnjem istorije Ilira da bi se tako porobljeni povezali sa nekim narodima koji su živjeli na njihovom prostoru“, ispričala je Vulićević za „Bestseller Refesticon“.

Ona je istakla da je iako izazovno, sa druge strane i odgvorno pisati o temama koje su vezane za našu istoriju.

„Ja strašno volim da govorim o stvarnim istorijskim ličnostima kroz fikciju. To mi  je  izazov da kroz svoju priču promijenim istorijske fakte. Međutim, odgvornost je na autoru kada piše takve priče, jer bez obzira što se radi o fikciji, određeni istorijski podaci, događaji i činjenice, ne smiju se izostaviti“, napomenula je književnica Vulićević.

Vulićević je kazala da se njena priča koju za ovogodišnji refestikonski konkurs oslanja na mit o Kadmu, ali nije željela prviše da otkriva.

„Znam da neće biti duga i da će u njoj biti puno fantazije, ali ne želim da otkrivam dalje. Iskrena da budem, imam i tremu, ali se nadam da ću priču završiti na vrijeme i da će ona ispunjavati sve propozicije konkursa“, kazala je Vulićević.

 Nada se, kako je kazala, da će ove godine uspjeti da dođe na Regionalni festival fantatsične književnosti REFESTICON.

„Prethodnih godina zbog privatnih obaveza nijesam uspjela da dođem, ali se nadam da ćemo se ove, ukoliko mi priča prođe, družiti u Bijelom Polju“, poručila je Vulićević.

Serijal emisija “Bestseller Refesticon” emitujemo u susret VIII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON.

Repriza emisije “Bestseller Refesticon” na programu je u nedjelju od 18 časova.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Hit Plus televizija, RBP

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019