twitter

Popadić: REFESTICON me izgradio kao pisca kratke fantastične priče (audio)

“Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON izgradio me je kao pisca kratke fantastične priče, sa njim sam rastao i sazrijevao, tako da on ima poseban uticaj na moj stvaralački rad”, kazao je književnik i novinar Dragan Popadić.

Gostujući u emisiji “Bestseller Refesticon”, Radija BijeloPolje, Popadić je kazao da je prije gotovo osam godina napisao prvu fantastičnu priču i to inspirisan temom prvog festivala REFESTICON.

“Tada mi je priča objavljena u refestikonskoj zbirci i to mi je bio nekako prvi pokazatelj da znam i umijem da razmišljam i pišem na taj način. Od tada sam svake godine slao priče na konkurse  i čak šest puta se moje ime našlo na spisku atutora čije su priče odabrane za zbirku, na šta sam jako ponosan”, istakao je Popadić.

I ovogodišnji međunarodni konkurs za zbirku kratkih priča pod nazivom ’’Ilirsko kraljevstvo’’ zaintrigiralo je ovog književnika iz Tivta, a kako je kazao, priču je već napisao.

“I ove godine sam oduševljen što mogu da budem dio ove fantatstične svetkovine, tako da sam priču već napisao i poslao. Sama tema je veoma inspirativna –to čudno pleme Ilira. Razmišljao sam o tome šta da napišem, ali nijesam htio da u fokusu moje priče bude kraljica Teuta, jer je to u Boki prva asocijacija na pomen Ilira, tako da sam napisao jednu ljubavnu priču, koja je naravno protkana fantastikom. I moram da priznam da mi se mnogo svidjela priča, samog sebe sam oduševio, iako to možda zvuči neskromno”, saopštio je Popadić.

Iako je prije pisanja morao da istražuje o Ilirima, da se upozna sa načinom života te drevne civilizacije, sa njihovim običajima i kulturom, Popadić kaže da je zapravo od postanka svijet čovjek isti, da ima iste strahove, iste nade, razmišljanja.

“Vjerujem da su Iliri razmišljali isto kao i mi. Tako sam i pisao ovu priču, dvoje mladih se zavoljelo i zaljubilo, u različitim su kastama , on bogat, ona siromašana, oni bježe, to je zapravo univerzalna priča koja je uvijek postojala i koja će postojati. Ta ljubavna priča je  ista kod Ilira, Cezara i Kelopatre, Romea i Julije, pa i kod nas u Boki između oficira Remea i Kate. Čitaoci vole te ljudske i tople priče, pa se nadam da će i ova moja prča probuditi emocije kod publike”, naveo je ovaj književnik, poručujući da je ljubav pokretač svega.

Napomenuo je da je Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON sjajna kulturna manifestacija, koja je već uspjela da se istakne na regionalnoj kulturnoj sceni.

“Prosto se nekada i začudim kako smo uspjeli da u  Crnoj Gori, priličnom malenom Bijelom Polju, da pokrenemo i održimo jednu ovakvu manifestaciju, koja je prevazišla okvire regionalne. Ponosan sam što sam dio ove manifestacije, koja je meni otvorila vrata fantastike, a nadam se da će i mnoge druge podstaknuti na stvarlaštvo, naročito mlade, za koje se od prošle godine takođe raspisuju konkursi. Sa nestrpljenjem očekujem susret sa književnicima i stvaraocima u Bijelom Polju i nadam se da će moja priča proći, te da ćemo se kada prođe ova situacija izazvana korona virusom zajedno družiti u tom gradu umjetnosti i kulture”, poručio je Popadić.

Osim što piše fantatstične priče, Popadić piše i poeziju, aforizme, drame, a strastveni je zaljubljenik u šah.

Do sada je objavio četiri knjige, a u pripremi je peta, koja će izaći u izdanju tivatskog Centra za kulturu.

“Riječ je o basnama za odrasle, a zaista sam uživao dok sam pisao.  Drago mi je što su i moji prijatelji-knjioževnci,koji su već imali priliku da je pročitaju, takođe oduševljeni. Ukoliko bude gotova pije REFESTICON-a, nadam se da će biti prilike da je predstavim i publici u Bijelom Polju”, najavio je Popadić.

Iako kroz život korača vedro,  ispunjen pozitivnom energijom, Popadić je kao književnik potpuno drugačiji, a mnogi ga nazivaju  piscem ljubavi i tragedije.

Serijal emisija “Bestseller Refesticon” emitujemo u susret VIII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON.

Repriza emisije “Bestseller Refesticon” na programu je u nedjelju od 18 časova.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

 

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.