twitter

Zbirka fantastičnih priča „Zmajevi dolaze“ iznjedrila 15 autora iz Bijelog Polja

Zbirka kratkih priča učenika osnovnih i srednjih škola „Zmajevi dolaze“, objavljena u okviru VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, promovisana je večeras u Kući Rista Ratkovića.

Publici se večeras predstavilo 15 mladih autora iz Bijelog Polja, koji su zajedno sa ostalim crnogorskim osnovcima i srednjoškolcima svojim pričama stvorili jedan potpuno magičan svijet.

Direktor Radija Bijelo Polje i urednik zbirke “Zmajevi dolaze”, Dragić Rabrenović, kazao je da je jako ponosan na mlade iz cijele Crne Gore.

“Naša djeca su uspjela da stvore ovu knjigu, a podjednako smo na tome zahvalni autorima priča i ilustracija, kojih je po 40 odabranih na državnom konkursu. To su zapravo naši umjetnici, budući veliki stvaraoci, “mladi zmajevi”, kreativni, željni znanja, novih mogućnosti i novih svjetova. Te svjetove mašta najbolje stvara, a zbog toga imamo književnu fantastiku, kako bi se izrazili, kako bi napisali priču o bratu, sestri, roditeljima, o ljubavi, o sebi, ali kroz likove prinčeva, princeza, vanzemaljaca, robota, superheroja ili zmajeva”, rekao je Rebrenović, koji je ujedno i utemeljivač REFESTICON-a, ali i pisac kratkih priča.

Rabrenović je istakao da su objavljivanjem zbirke crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca “Zmajevi dolaze”, uspjeli da ostvare još jedan cilj.

“Uspjeli smo da mlade zainteresujemo za književnost, da ih podstaknemo da pišu i stvaraju, da izraze tu svoju maštu i fantaziju kroz priču ili crtež. Nadam se da ćemo jednog dana o nekom od njih govoriti kao što danas pominjemo naše velikane – Ratkovića, Sijarića, Bulatovića”, poručio je Rabrenović.

On se zahvalio i svim školama koje su učestvovale i koje su prepoznale značaj ove ideje i cjelokupnog projekta.

“A posebnu zahvalnost dugujemo i mentorima koji su pomogli učenicima da to nadahnuće uobliče u kvalitetne priče”, dodao je urednik zbirke “Zmajevi dolaze”.

Bjelopoljskoj publici večeras se predstavio i najmlađi učesnik konkursa, Novak Lakčević, dobitnik specijalnog priznanja – Vatrenog zmajevog jajeta, koji je sve oduševio svojom pričom o prijateljstvu Zmaja i djevojčice.

Pored njega, o svojim pričama večeras su govorili Faida Zejnilović, Stefanija Božović, Staša Obradović, Jovana Bugarin, Radmila Korać, Helena Rakonjac, Aranđela Baošić, Tarik Idrizović, Vasil Musić, Anđela Pavićević, Ajla Šabović, Jovana Obradović, Jelena Smolović i Almina Gredić.

Svojim pričama o Zmaju, onom dobrom, ali i zlom, bjelopoljski osnovci i srednjoškolci, otškrinuli su čitaocima vrata svog magičnog svijeta, svijeta mašte, onog u kojem žive i vile i vještice, mitološka stvorenja, vanzemaljci, roboti i super heroji.

Ipak, pišući o njima, talentovani mladi autori zapravo su željeli da svima pošalju jako važne poruke, o prijateljstvu, o borbi za pravdu, o humanosti, dobroti čovjeka, o porodici i istinskim vrijednostima, kojima se moramo voditi u životu.

Podsjetimo, na konkurs koji je prvi put raspisan u cilju podsticanja stvaralaštva i popularizacije književne fantastike kod mladih pristiglo je 89 priča iz cijele Crne Gore, žiri je odabrao 40 najboljih koje su našle svoje mjesto u zbirci “Zmajevi dolaze”, a svaku priču prate ilustracije talentovanih umjetnika, učenika bjelopoljskih škola.

Promocija zbirke “Zmajevi dolaze” samo je još jedan u nizu događaja kojim je obilježeno 29 godina od osnivanja Radija Bijelo Polje.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Dalibor Rakočević

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019