twitter

Fantastična priča Jelene Smolović, "Legenda je postala stvarnost”, u nedjelju na programu RBP

Na programu Radija Bijelo Polje u nedjelju 01. decembra emitujemo priču, “Legenda je postala stvarnost”, Jelene Smolović, objavljenu u zbirci “Zmajevi dolaze” učenika osnovnih i srednjih škola.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u sklopu projekta VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

Donosimo vam djelić priče, a u nedjelju slušajte nastavak.

 

***

,,Milice! Milice!”

Čuo se hrapav i promukao glas iz mračne sobe u kojoj je na naslonjači sjedio omanji starac sa sijedom i masnom kosom, prebirajući po krilu stare slike u crno-bijeloj verziji koje su mirisale na buđ

i minule dane.

,,Evo, dolazim djede, samo da završim nivo! Odmah ću!”

Začuo se ponovo, sada tihi i piskutavi glasić dvanaestogodišnje djevojčice sa svijetlim očima i blijedim licem po kojem je bila razasuta neuredna smeđa kosa sa zanosnim talasima. Začulo se neko mrmljanje, a onda i snažan udarac pesnice po tastaturi. Djevojčica odgurnu stolicu na okretanje u stranu i bezvoljno pođe prema susjednoj sobi gunđajući nešto sebi u bradu.

,,Što je bilo opet?”

Upitao je starac, ne podižući pogled kao da je to pitanje već million puta postavio i znao je dobro odgovor na njega. Otvorio je drvenu kutiju ukrašenu školjkama i sitnim kamenjem i iz nje izvadio medaljon.

,,Ništa!”

Drsko je odvratila djevojčica, cupkajući nervozno papučom po podu.

,,Opet sam izgubila, opet! Ta igrica je nemoguća djede, vjeruj mi!

Koliko god da se trudim zmajevi me na kraju ipak pojedu! Odustajem!”, reče ona u jednom dahu čupkajući šljokice sa svijetlo roze majice s likom princeze.

,,Od igrice možda i treba odustati, ali od zmajeva ne.”, reče starac misteriozno, ponovo ne podižući pogled sada sa neke hartije koja je bila do pola nagorjela. Potom je uredno presavi i stavi u džep.

***

Audio snimak priče možete naći na našem portalu

http://refesticon.com/index.php/multimedija/zmajevi-dolaze-audio

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje nedjeljom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija portala Refesticon

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019