twitter

Fantastična priča Andrej Ilić, "Jedna duša”, u nedjelju na programu RBP

Na programu Radija Bijelo Polje u nedjelju 24. novembra emitujemo priču, “Jedna duša”, Andreja Ilića, objavljenu u zbirci “Zmajevi dolaze” učenika osnovnih i srednjih škola.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u sklopu projekta VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

Donosimo vam djelić priče, a u nedjelju slušajte nastavak.

 

***

Znate njeno ime, ali ne i priču. Znate što je učinila, ali ne i kroz što je prošla. Kruna na njenoj glavi nije ono što ju je učinilo kraljicom. To su uradili duboki ožiljci na njenoj koži i žrtva koja je data.

Ejpril, jedina zaštitnica Kraljevstva, ili bar onog što je ostalo od njega. Ona stoji na vrhu dvorca i gleda svoj narod. Govorila im je da su jedino sigurni unutar zidina koji sami sagrade, da treba da nađu

spokoj u haosu koji je bio i koji se može vratiti. Ohrabrivala ih svakog dana da bolje sjutra postoji iako je znala da je mir samo trenutan.

Ne pokušava im prodavati snove, kada zna da su već hodali stazama noćnih mora. Pokušava im vratiti nadu i snagu koja će im već danas biti potrebna. Upućujući im posljednji pogled vraća se u odaje laganim koracima, pognute glave, s povezom preko desnog oka koji ne skida.

Njeni ožiljci pričaju priču koja će se pamtiti vjekovima. Svaki je bio bolan, ali ne i uzaludan. Oni su pokazatelji borbe koja nije imala kraja. Ona je tu, posmatra i staloženo čeka neprijatelja koji se vraća, bez milosti, samo s jednim ciljem – da dovrši započeto. Jednom se povukao, sada neće.

Da li je rat posljedica postojanja čudovišta ili je pak uzrok njihovog nastavka? Ako se rat može započeti lažima, onda i mir može početi istinom. Svako jutro je svitalo na isti način, na istom mjestu bi ga dočekivala, posmatrala u istom smjeru, vraćala trenutke borbe i kobnog stradanja. Znala je da haos dolazi sa još većim talasom mržnje. Svaki dan bi se zapitala zašto vidi ljude, ali ne i ljudskost?

***

Audio snimak priče možete naći na našem portalu

http://refesticon.com/index.php/multimedija/zmajevi-dolaze-audio

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje nedjeljom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija portala Refesticon

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019